top of page

Panamarenko intervieuw

Zijn levens visie: 
Zijn levens visie was dat je kunst moet aanvoelen dat niet iedereen dit in zich had maar als je het aanvoelt dat je het bij alles kon gebruiken. Je kon alles betrekken, niet alleen op doek of papier maar ook in het echt. Hij zegt ook dat hij niet echt herinnerd wil worden omdat als je levend niet gezien kunt worden moeten ze het na je dood ook niet doen. Hij zegt dat hij gelukkig is nu met "niets doen".
Collega kunstenaars:
Hij vind allereerst dat je niet herinnerd moet worden om gewoon wat doeken te verkopen. Hij zegt dat ze zichzelf groot vinden maar dit eigenlijk niet zijn. Dat ze alleen maar "gebakken lucht" verkopen en zichzelf voordoen alsof ze een wereld uitvinding hebben gemaakt terwijl het maar "een paar klodders zijn".
6_11427111423_portretpana.jpg
Naam keuzen:
zijn voornaam 'Henri' vond hij goed maar zijn achternaam 'Van Herwegen' vond hij helemaal niet mooi. Daarom heeft hij op zijn 19e een andere naam gekozen. Hij zegt dat als je een goeie naam hebt je ook een goede wordt. Panamarenko was de naam van een Russische generaal. Hij vond het een mooie naam en zij dat er dynamica inzat. Daarom heeft hij deze naam gekozen.
Indruk op mij na dit interview:
Ik was eerlijk gezegd verschoten over hoe hij met zijn beide voeten op de grond stond en zich eigenlijk niks meer aantrekken van de roem die hij krijgt. Hij is een verstrooide eigenaardige man maar hij heeft wel altijd een eigen sterke mening. Ik dacht dat er achter al de kunstwerken die hij maakte iets meer zou achter zitten een verhaal ofzo maar eigenlijk was het gewoon zijn droom om iets te maken dat kon vliegen, Om iets te maken dat echt werkten. Hij is gelukkig met niet veel, met het platteland, zijn dieren en met Ingrid. Dit vond ik zeer mooi omdat dit het totaal andere is dan de meeste wereldbekende mensen. 
Tentoonstellingen:
Zijn eerste solotentoonstelling was aan de Antwerpse Academie in 1963. 
Hij stelden ook tentoon in: Londen, Bazel, New York, Antwerpen en Brussel. In Brussel was de laatste tentoonstelling die hij zelf maakte en ineen zetten. Daar heeft hij ook vermeld dat hij op pensioen zou gaan en zou stoppen met zijn kunst.
Bekend werk:
Een van zijn meest gekende werken in de 'Barada Jet'.
Hij heeft dit gemaakt in 1991. Het is een eigenlijk onvoltooid werk.
Het heeft ok nooit echt gevlogen maar hij had er wel mechanisme
ingezet om te proberen. Bij de tentoonstelling op de kustbeurs
te Basel vroeg Panamarenko ineens een handzaag en zonder
te meten zaagde hij langs beide kanten een stuk vleugel af.
Niemand weet juist waarom hi dit heeft gedaan maar hij liet zeker
een bepaalde indruk achter.
v1.jpg
Wetenschapper en kunstenaar:
Panamarenko's vader was een elektro-ingenieur en zijn grootvader was een architect. Daardoor geraakt hij al van kleins af aan in contact met technieken en ruimtelijke constructies. Eerst maakt hij schetsen en berekende alles over zijn uitvindingen, ook maakte hij altijd technische schetsen. Daarna voerde hij ze uit en meestal werkten ze maar niet helemaal zoals hij zou gewild hebben. Maar buiten de uitvinding uit te voeren en te maken was het idee ervan belangrijker dan de uiteindelijke werking.
bottom of page