top of page

Glas & Structuren schilderen

Glas is een vaste stof. De bekendste verschijningsvorm is het kleurloze glas zoals het voor vensterglas en drinkglazen wordt gebruikt. Dit glas bestaat voornamelijk uit de stof silica of siliciumdioxide.
Hoewel glas geen kristalstructuur heeft is het, net als veel kristallen, doorzichtig en treedt er in glas, net als in kristal, lichtbreking op.
De bekendste vorm van glas, in gebruik voor ramen, flessen, (drink)glazen, vazen
De textuur van een schilderij wil zeggen hoe het oppervlak eruit ziet. De textuur kan glad zijn, fijn, grof, harig, stekelig, bobbelig, ...
Textuur krijg je in je olieverf of acrylschilderij via het weefsel van het doek, door de verf dik op te brengen (impasto), door de streek van je kwast. Een jute doek heeft een grovere textuur dan een katoenen doek.
Je kan ook structuren maken door iets door de verf heen te mengen. Voorbeelden zijn (schoon) zand, kleine kraaltjes, touw, steentjes, takjes, droge bladeren, dennennaalden, zaagsel, houstpaanders etc. Dit soort kleine materialen kan je door de verf voor de grondkleur heen mengen. Maar je kan het ook mengen door de verf voor onderdelen van je schilderij waar je de structuur zichtbaar wil maken, als contrast ten opzichte van een gladder deel.
Mindmap en voorstudie:
Eerst heb ik een schets gemaakt op een A4 papier. Daarna heb ik eerst de achtergrond geschilderd. Op het einde heb ik een paar details er op gezet om de techniek uit te testen.
Werkproces:
Als eerst heb ik de achtergrond laag geschilderd. Daarna heb ik het glas en de fles op het doek geschetst. 
Eerst ben ik begonnen met de voet van het glas te schilderen. Daarna heb ik de eerste laag van het drink gedeelte geschilderd. Dan ben ik begonnen met de fles te schilderen. Hier heb ik eerst het glas gedeelte geschilderd en daarna de etiquette. Als laatste heb ik nog een paar kleur details in het glas gezet en de letters op de fles geschreven. 
Eindresultaat 
>>klik op de foto om deze groter weer te geven<<
bottom of page