top of page

Kunstenaars

Typografie
​
​
Wim Crouwel
Hij is geboren in Groningen op 21 november 1928 en gestorven in Amsterdam op 19 september 2019. Hij was een Nederlandse grafisch ontwerper en hoogleraar.
Crouwel volgde tussen 1947 en 1949 een opleiding beeldende kunst aan Academie Minerva in zijn geboorteplaats. Daarna volgde hij lessen typografie aan het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs in Amsterdam 
In 1967 ontwierp hij het lettertype New Alphabet, een letter die de beperkingen van de kathodestraalbuis omarmt en zodoende bestaat uit alleen maar horizontalen en verticalen. Andere letterontwerpen van zijn hand zijn Fodor en Gridnik.
~Wikipedia~
Jan van Krimpen
Hij is geboren in Gouda op 12 januari 1892 en gestorven in Haarlem op 20 oktober 1958.
Van Krimpen correspondeerde met vele bekende typografen uit die tijd, onder wie Stanley Morison die bij Monotype werkzaam was, in Salfords (vlak ten zuiden van Londen). In 1956 kreeg Van Krimpen de Society of Industrial Artist Gold Medal als hommage voor zijn werk.[1]
Na zijn dood liet van Krimpen zijn archief met zijn correspondentie en manuscripten na aan de bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam, afdeling bijzondere collecties. Deze instelling kreeg ook de gelegenheid een eerste keus te doen uit Van Krimpens bibliotheek. In deze Universiteitsbibliotheek berust trouwens ook het archief van diens goede vriend en collega Sem Hartz.
~Wikipedia~
Bouwkunst
​
Maurice Koechlin.
Hij is geboren in Buhl op 18 maart 1856 en gestorven in Veytaux op 14 januari 1946. Hij was een Frans bouwkundig ingenieur, bekend als een van de oorspronkelijke ontwerpers van de Eiffeltoren.
Hij volgde het lyceum te Mulhouse, studeerde daarna aan het Zwitserse Federale Instituut voor Technologie in Zürich. In 1877 studeerde hij af als beste van het jaar en kwam als ingenieur te werk bij de spoorwegmaatschappij Compagnie des chemins de fer de l'Est. Twee jaar later ging hij over naar het kantoor van Gustave Eiffel, als leidinggevend ingenieur. Een van zijn eerste werken was het ontwerp van de Maria Pia-brug, een stalen boogbrug over de Douro, die werd ontworpen door Théophile Seyrig.
Toen Eiffel zich in 1893 terugtrok uit het bedrijf, bleef Koechlin functioneren tot 1940. De laatste jaren van zijn leven trok hij zich terug in zijn huis in Veytaux aan het Meer van Genève, waar hij overleed op 90-jarige leeftijd.
Maurice Koechlin werd onderscheiden als officier van het Franse Legioen van Eer.
~Wikipedia~
André Waterkeyn
Hij is geboren in Wimbledon op 23 augustus 1917 en gestorven in Brussel op 4 oktober 2005. Hij was een Belgisch ingenieur. Hij is voornamelijk bekend omdat hij het Atomium in Brussel voor de wereldtentoonstelling van 1958 heeft ontworpen. 
Waterkeyn was in 1942 afgestudeerd als ingenieur van de Katholieke Universiteit Leuven. Hij werkte in 1954 bij Fabrimetal het Belgisch Verbond van de Metaalindustrie, vandaag Agoria, toen hij de vraag kreeg van de commissaris-generaal van de Wereldtentoonstelling van 1958 om een monument te creëren dat symbool zou staan voor het vakmanschap van België.
André Waterkeyn ontwierp zelf het Atomium dat de structuur van een ijzer-kristal weergeeft. De architecturale aspecten van dit bouwwerk werden door de architecten André (1914-1988) en Jean Polak (1920-2012), schoonbroers van de ingenieur, beheerd.
~Wikipedia~
bottom of page